Durerea de genunchi se află în topul celor mai întâlnite probleme, alături de durerile de spate. De multe ori, cauza durerilor de genunchi este greu de identificat, iar funcționarea zilnică este afectată.
Care sunt principalele simptome ale afecțiunilor genunchiului?
Deși simptomele pot varia în funcție de afecțiune, cele mai comune manifestări sunt:
- durerea care poate avea caractere diferite în funcție de afecțiuni și care poate apărea în repaus sau în timpul activităților cotidiene
- blocajul articular
- imposibilitatea de a extinde și de a flexa complet genunchiul
- umflarea genunchiului
- senzația de instabilitate la mers sau activități sportive
- cracmente articulare (atunci când genunchiul scârțâie la mișcare)
Posibile cauze ale durerilor de genunchi
În diagnosticarea durerilor de genunchi, consultul unui medic specialist este esențial pentru a stabili concret atât diagnosticul, cât și tratamentul pentru revenirea la funcționarea completă.
Cea mai frecventă cauză a durerilor de genunchi este suprasolicitarea, prin efort intens. Pe lângă aceasta, durerea de genunchi mai poate fi cauzată de:
- Leziuni acute precum:
- sindromul dureros patelofemural
- fracturi;
- rupturi de ligamente (ligament încrucișat anterior, posterior etc);
- leziuni de menisc;
- contuzii;
- entorse;
- afecțiuni ale rotulei;
- luxații.
- Tendinite
- bursite
- Leziuni cronice:
- tendinite;
- bursite;
- artroza genunchiului;
- leziuni degenerative ale cartilajului.
Metode de auto-îngrijire a genunchiului
Prima măsură ce trebuie luată este prezentarea la medicul ortoped care vă va ghida în ceea ce trebuie făcut pentru diagnosticare și tratament. Însă, dacă nu poți ajunge rapid la medic, poți implementa următoarele măsuri pentru a ameliora durerea sau pentru a accelera vindecarea până în momentul în care vei fi consultat:
- Limitează activitatea fizică intensă și ia pauze dese
Întrucât suprasolicitarea este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de genunchi, iar articulația este deja vulnerabilă, este important să nu punem presiune suplimentară asupra genunchiului și să lăsăm articulația cât mai mult timp în repaus pentru a asigura un mediu propice vindecării.
- Utilizează, la nevoie, comprese reci
Compresele reci, cu gheață, au rol antiinflamator și sunt utile în special dacă zona genunchiului este umflată sau înroșită. Poți aplica o compresă rece timp de cel puțin 20-30 de minute la interval de 3-4 ore, pe parcursul a 2-3 zile.
- Cunoaște-ți limitele
Sportul este una dintre cele mai recomandate modalități de a menține sănătatea sistemului osos și a întregului organism, în general. Însă este important să-ți cunoști limitele și să oprești antrenamentele în cazul în care apar dureri la nivelul genunchilor. Totodată, dacă revii în activitate în urma recuperării după o durere de genunchi, crește treptat intensitatea antrenamentelor.
- Implică-te în activități sportive cu rol recuperator
O altă modalitate foarte bună de a te menține activ(ă) chiar dacă te confrunți cu dureri ale genunchiului este reprezentată de activitățile sportive cu rol de recuperare. Printre acestea se numără stretching-ul (întărește mușchii și protejează articulațiile genunchilor), fizioterapia și kinetoterapia.
Nu uita că fiecare organism se vindecă în ritmul propriu. Dacă ai nevoie de ajutor în vindecarea sigură a durerilor de genunchi, contactează acum un specialist!