Pașii elementari după o intervenție chirurgicală articulară: Protejarea, recuperarea și infuzia

25/02/2022 0
pasi-interventie-chirurgicala-articulara-1200x800.jpg

În urma unei intervenții chirurgicale ortopedice, indiferent unde a fost realizată și cu ce scop, aspectele legate de protecție și recuperare în procesul de vindecare sunt esențiale. Urmarea unor sfaturi elementare de protecție din partea specialiștilor pot face diferența în ceea ce privește reușita tratamentului.

Protejarea articulației după o intervenție chirurgicală

Menținerea în formă a musculaturii cu ajutorul activității fizice regulate trebuie realizată în parametrii optimi, cu intensitate minimă, cel puțin în primele luni după intervenția chirurgicală. Mușchii puternici ajută la menținerea stabilității încheieturii, scad riscul de alte accidentări, iar structurile musculare din jurul încheieturii au rolul de a absorbi șocul resimțit. Se recomandă ca programul de mișcare în acest demers să fie stabilit cu ajutorul medicului ortoped și a unui medic de recuperare medicală, în caz contrar existând riscul ca pacientul să se suprasolicite, înrăutățind din nou sănătatea articulației.

Păstrarea unei greutăți optime printr-o alimentație sănătoasă reprezintă o altă măsură de protejare a articulațiilor, depășirea limitelor de greutate recomandate de către medic aducând o presiune mare pe articulații. Spre exemplu, în timpul mersului fiecare genunchi susține o forță echivalentă de 3 până la 6 ori mai mare decât greutatea corpului. În momentul în care valorile depășesc parametrii normali, articulațiile sunt supuse unui stres constant ce poate duce la redeclanșarea afecțiunilor trecute.

Poziția corespunzătoare a corpului este un alt aspect ce trebuie luat în calcul, postura incorectă afectând sănătatea încheieturilor, în special cele ale gâtului, picioarelor, șoldurilor precum și coloana vertebrală. Atenția trebuie să fie una sporită atunci când pacientul ridică sau cară ceva. De menționat este și faptul că, atunci când pacientul ridică un obiect greu, este indicat să se folosească de mușchii principali ai corpului, flexând genunchii fără a încorda mușchii spatelui.

Recuperarea articulației în urma unei intervenții ortopedice

În ceea ce privește recuperarea articulațiilor după o intervenție chirurgicală, pacientului îi sunt recomandate ședințe de fiziokinetoterapie, cu scopul de a întări mușchii slăbiți și a redobândi mobilitatea articulației. În primele două săptămâni postoperatorii accentul va fi pus pe exercițiile cel mai puțin solicitante, folosirea ortezei sau cârjei, aplicarea pungilor cu gheață, igiena elementară și purtarea hainelor comode fiind aspecte esențiale ale primei perioade de după operație.

Treptat se va trece la mingea și bicicleta medicinală sau alte exerciții ce cresc ușor în intensitate precum ridicările, ondulările sau extensiile membrelor afectate. Rolul acestei etape este evitarea suprasolicitării, favorizând vindecarea alături de redobândirea mobilității și întărirea musculaturii. Următoarea etapă implică exerciții de tip stretching, unde intervin ulterior exerciții adiționale în funcție de nevoia pacientului și articulația aflată sub recuperare (ghemuiri pe scaun, alunecări pe perete, presă de picioare, fandări cu rezistență sau exerciții de step-up).

Se recomandă consultul unui medic ortoped la orice semn al instabilității articulare sau senzație de durere, pentru a stabili un plan de tratament în funcție de gravitatea problemei. Este necesar ca după intervenția chirurgicală să se urmărească programul de recuperare elaborat cu ajutorul ortopedului și a medicului de recuperare medicală. Reușita recuperării este direct proporțională cu strictețea și atenția cu care sunt urmate indicațiile specialistului. Examinările medicale ce trebuie efectuate în cursul procesului de recuperare cuprind un program normal de vizite la 3 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni, 6 luni și un an.

Infiltrații cu PRP, acid hialuronic, celule stem

Nu în ultimul rând, pentru accelerarea procesului de regenerare a articulațiilor, se apelează la metode moderne de stimulare, precum infiltrațiile. Infiltrațiile se fac la nivelul părții afectate, injectându-se substanțe esențiale în procesul de vindecare și reparare. Astfel, avem 3 mari categorii de infiltrații în funcție de substanțele alese: infiltrațiile cu PRP, infiltrațiile cu acid hialuronic, respectiv infiltrațiile cu celule stem.

Infiltrațiile cu PRP (PRP – Platelet-Rich Plasma), cunoscute și ca infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite sau preparat autolog cu plasmă condiționată, presupun un tratament ce se adresează afecțiunilor musculo-scheletale, substanțele fiind injectate în articulație. Deși trombocitele sunt cunoscute mai ales pentru rolul pe care îl au în oprirea sângerării, acestea au un conținut bogat de factori regenerativi. Plasma hiperconcentrată cu trombocite aduce la locul injectării un răspuns biologic proinflamator, cu rol în regenerarea țesuturilor. Practic, în loc să folosim diverse produse farmaceutice, se folosesc factorii de creștere din sângele propriu pentru a combate afecțiuni cronice articulare, cât și în regenerarea post-traumatică sau post-chirurgicală a țesuturilo.

Infiltrația cu acid hialuronic are rolul de a stimula producerea de lichid sinovial din genunchi, fiind parte componentă a acestuia. Lichidul sinovial determină o mișcare fluidă a articulației genunchiului prin lubrifierea sa, fără să frece oasele. Acționează ca o pârghie de absorbție a șocurilor resimțite la nivelul genunchiului. În formele grave ale afecțiunilor musculo-scheletale, lichidul se găsește în cantități anormal de mici, astfel intervine acidul hialuronic cu scopul reaccelerării procesului de generare a lichidului sinovial.

Infiltrațiile cu celule stem reprezintă probabil una dintre cele mai moderne metode de tratare a afecțiunilor de ordin ortopedic sau musculo-scheletal. În esență, celulele stem stau la baza dezvoltării tuturor organismelor, având un rol principal în embriologie și refacerea țesuturilor și a rănilor. În ortopedie sunt folosite celulele stem mezenchimale obținute din măduva osoasă și țesut adipos. Cele mai multe celule stem se găsesc în țesutul adipos. Injectarea în zonele afectate duce la transformarea celulelor stem în celule specializate, fiind folosite în terapia regenerativă musculo-scheletală și articulară pentru oase.

Metoda este minim invazivă, nedureroasă, iar corpul beneficiază de un proces de vindecare prin celulele proprii.

 


Comenteaza

Adresa ta de mail nu va fi afișata. Câmpurile marcate cu * sunt necesare


© 2023 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus