Proteza de genunchi | Recuperarea după operație

12/08/2022 0
proteza-de-genunchi-min-1200x801.jpeg

Înaintarea în vârstă și predispozițiile genetice determină afecțiuni precum gonartroza. În unele cazuri metodele clasice de tratament dau roade, însă în stadii avansate se recomandă intervenția chirurgicală. Mai exact, pentru acest gen de probleme se ia în considerare intervenţia chirurgicală de protezare a genunchiului (artroplastia totală de genunchi).

Proteza genunchiului este o unealtă care oferă pacientului posibilitatea de a recăpăta mobilitate. Aceasta diminuează semnificativ durerea provocată de gonartroză prin înlocuirea cartilajului articular afectat. În esență, componentele femurale și tibiale sunt învelite de metal, iar despărţitorul de un plastic special ce facilitează mișcările de flexie și extensie ale genunchiului.

Intervenția chirurgicală are o durată de aproximativ 1-2 ore. Pacienţii, de cele mai multe ori, pot merge încă de a doua zi după operație cu ajutorul unui cadru, fiind o procedură sigură şi eficientă care duce la eliminarea durerii și corectarea deformării piciorului.

Anatomia genunchiului

Anatomia genunchiului este formată, în mare, din 3 componente: capătul inferior al femurului, capătul superior al tibiei şi rotula (patela). Partea în care aceste 3 structuri se intersectează este marcată de un cartilaj articular. Cartilajul este neted, protejează oasele şi le permite să se mişte uşor.

Apoi, între femur şi tibie există 2 structuri în formă de „C” numite meniscuri. Ele acţionează prin absorbţia şocurilor la care este supusă articulaţia genunchiului.

Dacă genunchiul funcționează sănătos, toate părțile respective lucrează armonic, facilitând fluiditatea în mișcare. În momentul în care intervine o accidentare gravă sau o afecțiune precum gonartroza, atunci această armonie este perturbată şi apar durerile, scăderea forţei musculare şi diminuarea mobilităţii.

anatomia genunchiului

Tipuri de proteze ale genunchiului

Proteza este de două feluri: parțială  (numită și unicompartimentală) și totală (numită și tricompartimentală). Proteza parțială înlocuiește doar părțile afectate ale genunchiului, în timp ce proteza totală înlocuiește complet genunchiul.

Există, de asemenea, o altă variantă de a exemplifica tipurile de proteze ale genunchiului. Cele ce se bazează pe sistemul de fixare pe os pot fi cimentate sau necimentate.

Când se recomandă implantarea protezei totale de genunchi

Protezarea totală a genunchiului este sugerată în momentul în care se descoperă cât se poate de clar că pacientul suferă de o afecțiune precum gonartroza.

Semnele esențiale ce pot determina suspectarea afecțiunii și decizia de efectuare a operației au legătură cu durerea de genunchi constantă și rigidizarea acestuia. Ne referim în această situație la împiedicarea acțiunilor uzuale precum mersul pe jos, urcatul scărilor, coborâtul şi urcatul din sau în maşină. Durerea se amplifică din ce în ce mai mult în timpul mersului, până în punctul în care simți nevoia unui baston sau a unui punct de sprijin.

Alte simptome pot fi durerea de genunchi care nu cedează în timpul repausului, respectiv deformarea genunchiului (arcuirea genunchiului spre interior sau exterior). Să nu uităm de semnele care nu dispar. Dacă în ciuda tratamentului conservator precum medicaţia antiinflamatorie, infiltraţiile intraarticulare și fizioterapia nu apar îmbunătățiri, atunci se recomandă intervenția chirurgicală.

Operația de protezare a genunchiului

O mențiune importantă este faptul că pacientul primește cu câteva săptămâni înainte de operaţie diverse recomandări:

Prima recomandare este legată de medicamentație. În cazul în care este posibil, opriţi Aspirina (Aspenter) cu 5 zile înainte de operaţie. Tratamentele  anticoagulante de tipul Plavix sau Sintrom trebuie comunicate medicului de la bun început, astfel încât acestea să fie oprite înainte de intervenţia chirurgicală de protezare. Modificarea tratamentelor cardiace se face numai în urma discuțiilor și recomandărilor medicului cardiolog. Este indicat ca pacientul să expună specialistului o listă cu toate medicamentele pe care le folosește, lista fiind predată la consultul preanestezic.

Pacienţii sunt rugaţi să nu mănânce şi să nu bea nimic cu 8 ore înainte de operaţie. Genunchiul pacientului va fi poziționat astfel încât medicul să poată ajunge cu ușurință la toate ligamentele. Se aplică o anestezie de la brâu în jos și va fi efectuată o incizie de 15-20 cm. Suprafeţele afectate ale cartilajului articular sunt îndepărtate împreună cu o mică parte din osul de dedesubt. După înlăturare se aplică implanturi metalice care recreează suprafaţa articulaţiei (de cele mai multe ori ele se cimentează în os). Se adaugă un distanţier de plastic între componentele metalice pentru a asigura o suprafaţă lină de alunecare. Înainte de a coase incizia, medicul va mișca ușor genunchiul pacientului pentru a testa mobilitatea protezei.

oăeratia de protezare a

Recuperarea după operația de implantare a protezei de genunchi

După operația de implantare a protezei de genunchi este necesară recuperarea medicală. Spitalizarea în general durează 2 zile, iar pacientul e încurajat să meargă cu ajutorul cadrului încă din a doua zi după operație. Medicaţia antialgică este personalizată, adaptată în funcție de fiecare pacient în parte, iar antibioticul intravenos va fi administrat pentru 24 ore după operație.

De asemenea, se vor aplica medicamente anticoagulante pentru circa 30 zile postoperator. Un kinetoterapeut va lucra cu pacientul zilnic şi îl va învăţa cum să meargă în siguranţă şi ce mişcări are voie să facă. Revederea cu medicul după operație este la 14 zile, 45 zile, 3 luni, 6 luni, 1 an şi apoi anual.

Exerciţii de recuperare

Protocolul de recuperare este esențial în succesul unei astfel de intervenții chirurgicale. Exercițiile de recuperare vor începe imediat după procedură și au ca scop în primă fază întărirea musculaturii din jurul protezei. A doua zi după operație va începe kinetoterapia, unde vă veți folosi inițial de dispozitive de mobilizare pasivă menite să ajute în efectuarea unor mișcări ușoare de întindere și îndoire. Printre exerciții se numără și flexia-extensia gleznei, extensia activă a genunchiului, flexia activă a acestuia, dar și mișcări pentru recăpătarea echilibrului. În general, tipurile de exerciții de recuperare sunt personalizate în funcție de nevoile fiecărui pacient.

FAQ:

Q: Cât durează o operație de proteză la genunchi?

A: Intervenția chirurgicală are o durată de aproximativ 1-2 ore, iar pacienţii, de cele mai multe ori, pot merge încă de a doua zi după operație cu ajutorul unui cadru.

Q: Când trebuie înlocuită proteza?

A: Odată cu trecerea timpului, proteza se poate uza, ceea ce determină necesitatea unei proteze de revizie. Protezele moderne sunt extrem de rezistente, însă există șanse ca după 15-20 de ani să fie nevoie de înlocuire.

  

Bibliografie:

Yvet Mooiweer, Martin Stevens – Being active with a total hip or knee prosthesis: a systematic review into physical activity and sports recommendations and interventions to improve physical activity behavior – European Review of Aging and Physical Activity

Insall J, Tria AJ, W N Scott – The total condylar knee prosthesis: the first 5 years – Clinical Orthopaedics and Related Research, 01 Nov 1979, (145):68-77

Ernesto C. Martinez-Villalpando, Hugh Herr- Agonist-antagonist active knee prosthesis: A preliminary study in level-ground walking –  Journal of Rehabilitation Research & Development


Comenteaza

Adresa ta de mail nu va fi afișata. Câmpurile marcate cu * sunt necesare


© 2017-2019 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus