Entorsa de Gleznă | Recuperare și Tratament 

22/11/2022 3
entorsa-de-glezna-1200x800.jpeg

Entorsa de gleznă este cea mai comună leziune produsă la nivelul membrului inferior și apare ca urmare a întinderii excesive sau a rupturii ligamentelor gleznei. Aceasta poate fi o leziune gravă care se poate declanșa în timpul realizării activităților sportive, dar poate apărea inclusiv ca rezultat al călcatului strâmb.

Răsucirea excesivă a gleznei afectează ligamentele și stabilitatea acesteia, în așa fel încât recuperarea în urma entorsei de gleznă poate fi de lungă durată. Pentru o vindecare completă și pentru redarea în întregime a forței și mobilității gleznei afectate, indiferent de nivelul leziunii produse, pacientul trebuie să se afle sub atenta supraveghere a medicilor și să urmeze indicațiile oferite de aceștia.

În lipsa unui tratament și a unei recuperări corespunzătoare realizate în timp util și duse la bun sfârșit în perioada stabilită de către medic, ligamentele gleznei pot rămâne nevindecate, iar ca rezultat entorsele de gleznă vor continua să se repete. Această acțiune conduce la diverse afecțiuni, reducând semnificativ capacitatea pacienților de a se bucura de o viață activă. Din acest motiv, prevenția este necesară în activitățile pe care le exercităm zilnic și urmarea cu atenție a sfaturilor medicale acordate exclusiv de către specialiști.

Ligamentele gleznei – Ce se întâmplă atunci când ne scrântim piciorul

Glezna este susținută de mai multe ligamente, leziunea afectând nu unul, ci un grup de ligamente ale gleznei. Ligamentele gleznei au rolul de a fixa oasele gambei de oasele piciorului, fiind afectate ligamentul talofibular anterior, posterior și calcaneofibular. Având în vedere localizarea leziunilor, entorsele pot fi laterale, mediale și înalte, deasupra nivelului gleznei.

Mecanismul de producere

Entorsa de gleznă se poate produce atât în timpul activităților sportive, cât și în timpul exercitării activităților zilnice. Alergarea cu picioarele poziționate incorect, accidentarea pe parcursul exercițiilor fizice și coborârea sau urcarea pot declanșa această patologie, din cauza răsucirii excesive a gleznei în interior prin inversiune sau în exterior prin eversiune.

entorsa de glezna

 Gradele entorsei de gleznă

În funcție de severitatea leziunii, entorsa de gleznă poate fi de mai multe grade: gradul 1, gradul 2 și gradul 3.

 Entorsa gleznă gradul 1

Entorsa de gleznă de gradul 1 este ușoară, ligamentele suferind o întindere și nu o ruptură. În cazul acestui tip de entorsă durerea este scăzută ca intensitate, iar articulația piciorului rămâne suficient de stabilă. Entorsa de gleznă grad 1 nu necesită intervenție chirurgicală.

Entorsa gleznă grad 2

Când ne referim la entorsa de gleznă de gradul 2, ruptura ligamentelor este parțială, iar durerea și instabilitatea la nivelul gleznei sunt moderate. Entorsa de grad 2 poate fi catalogată drept o entorsă cu o gravitate de nivel mediu.

Entorsa gleznă grad 3

Entorsa de gleznă de gradul 3 este cea mai severă leziune dintre cele menționate și presupune ruptura totală a ligamentelor. În acest caz, instabilitatea gleznei și durerea sunt foarte pronunțate, iar în anumite situații va fi nevoie de intervenție chirurgicală pentru repararea acesteia.

Simptome entorsă gleznă

Principalele simptome ale entorsei la gleznă sunt inflamația, senzația de căldură care radiază din zona gleznei, umflarea, pulsarea articulației afectate, scăderea capacității de mișcare a gleznei și apariția vânătăilor. Acestea pot afecta activitățile zilnice, pacientului fiindu-i dificil să stea în picioare sau să meargă.

Complicațiile entorsei de gleznă

Entorsa de gleznă netratată poate duce la complicații, crescând șansele ca pacientul să dezvolte o serie de alte probleme articulare de-a lungul timpului. Printre complicațiile entorsei de gleznă se numără durerea constantă, instabilitate articulară la nivelul gleznei și artrita. Pentru un diagnostic corect și pentru a crește șansele unei recuperări corespunzătoare, este indicată prezentarea din timp la un consult ortopedic.

Tratament entorsă gleznă – Refacere ligamente

Refacerea ligamentelor gleznei este mai dificilă în cazuri severe, unde simptomele persistă mai multe săptămâni. Tratamentul pentru entorsa de gleznă poate fi non-chirurgical și chirurgical, în funcție de gradul leziunii.

Pentru tratarea entorsei de gleznă de nivel mediu, este necesară imobilizarea în orteză și folosirea cârjelor la mers. Fiziokinetoterapia este obligatorie pentru recuperarea după oricare entorsă. Astfel pot fi redate treptat mobilitatea și forța gleznei.

Tratamentul chirurgical poate fi necesar în cazul leziunilor grave, de gradul 3, moment când mobilitatea este redusă la minimum, pacientul resimte instabilitate și durere severă la nivelul gleznei și nu se poate deplasa.

Protocol de recuperare pentru entorsa de gleznă

După ce glezna nu mai este umflată și zona dureroasă, pot fi începute exercițiile de recuperare pentru entorsa de gleznă, recomandate de către medicul ortoped și fiziokinetoterapeut.

Tratamentul conservator constă în protocolul „RICE”: Rest (Odihnă), Ice (Gheață), Compression (Compresie) prin intermediul unei fașe elastice și Elevate (Ridicare), prin menținerea gleznei deasupra nivelului inimii. Compresele cu gheață sunt recomandate în primele 2 zile de la accidentare, fiind aplicate aproximativ 20 de minute la un interval de 2-3 ore. În ceea ce privește compresiile, este de menționat faptul că banda din jurul gleznei nu trebuie să fie strânsă excesiv, pentru a permite circulația normală a sângelui.

Antiinflamatoarele pot contribui la recuperarea după entorsa de gleznă, pentru scăderea în intensitate a durerii. Acestea vor fi administrate conform recomandărilor medicului.

Exerciții pentru entorsa la gleznă

Exercițiile pentru entorsa de gleznă au ca obiective principale creșterea mobilității și întărirea musculaturii, fiind necesare în toate cazurile de tratare a entorsei. Cu cât glezna este mai afectată, cu atât se prelungește timpul de vindecare și procesul de refacere. Este recomandat ca procesul de recuperare să se facă într-un centru de fiziokinetoterapie, sub supravegherea personalului medical specializat.

Unul dintre exercițiile recomandate acasă pentru recuperarea mobilității presupune desenarea literelor în aer cu degetul mare al piciorului afectat. Exercițiile de recuperare după entorsa de gleznă sunt personalizate pentru fiecare pacient în parte, păstrând în vedere gradul de severitate a leziunii.

FAQ:

Q: În cât timp se vindecă entorsa la gleznă?

A: Timpul de vindecare este de la câteva zile până la câteva luni, în funcție de gradul de severitate al leziunii.

Q: Se poate merge cu o entorsă la gleznă?

A: În cazul unei leziuni ușoare, da. Dacă vorbim despre leziuni medii, pacientul poate merge cu glezna imobilizată în orteză, iar în cazul rupturii totale a ligamentului, acestuia îi este imposibil să meargă.

Bibliografie:

1.     https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2001/0101/p93.html

2.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4293961/

3.     https://www.webmd.com/pain-management/ankle-sprain

4.     https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ankle-sprain-treatment


3 comentarii

 • Bularca Georgeta

  01/04/2023 at 11:36

  am glezna uflata cu arsura puternica ,am calcat stranb de 1 an nu ma durut numa era vânat, nu am mers la doctor .de 3 luni ma arde ,este unflat ce pot face am 84 ani ,se mai poate face ceva sau rămân asa ? mulțumesc

  Reply

  • Dr. Ion Bogdan Codorean

   14/06/2023 at 12:22

   Bună ziua! Un diagnostic poate fi stabilit numai în urma unei consultații, iar apoi vi se recomandă tratamentul potrivit. Vă aștept la Artro Sport Clinic pentru o examinare.

   Reply

  • Varvara

   24/08/2023 at 19:51

   mergeti la doctor (ortoped)

   Reply

Comenteaza

Adresa ta de mail nu va fi afișata. Câmpurile marcate cu * sunt necesare


© 2023 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus