Acasă » Afectiuni » Afectiuni genunchi

AFECȚIUNI ALE GENUNCHIULUI ȘI TRATAMENTELE LOR

Traumatologia sportivă tratează zeci de afecțiuni ale genunchiului. Aici am enumerat numai câteva dintre cele mai des întâlnite – respectiv ruptura de menisc, ruptura de ligament încrucișat anterior LIA, ruptura de ligament încrucișat posterior LIP, leziunea de cartilaj – condropatia, instabilitatea femuro-patelară, defectul de cartilaj articular, leziuni ale compartimentului postero-lateral PLC, osteocondrita disecantă sau corpii liberi intraarticulari.

Documentarea este un pas important, însă este necesar să faceți vizita la un medic ortoped bun. Numai acesta vă poate oferi întotdeauna diagnosticul și tratamentul potrivite.

RUPTURA DE MENISC

Rupturile de menisc sunt printre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului. Sportivii, în special cei care practică sporturi de contact, sunt expuși riscului. Cu toate acestea, oricine, la orice vârstă, poate suferi o ruptură de menisc. Când oamenii vorbesc despre un cartilaj rupt în genunchi, de obicei vorbesc despre menisc. Află în articol totul despre cauze, simptome și metode de tratament ale rupturii de menisc.

IMPLANT MENISC ARTIFICIAL ACTIFIT

Meniscul artificial ACTIFIT este o structură asemănătoare unui fagure de miere care permite sângelui să curgă prin ea și oferă o ancoră pentru un nou strat celular aflat în creștere. Află în articol totul despre operația de implant menisc artificial ACTIFIT.

RUPTURA DE LIGAMENT ÎNCRUCIȘAT ANTERIOR (LIA)

Ruptura de ligament încrucișat anterior LIA este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului. Jucătorii de fotbal, fotbal american, basket – sporturi care solicită intens articulația genunchiului – sunt mai predispuși leziunilor LIA. Află în articol totul despre cauze, simptome și metode de tratament pentru ruptura de ligament încrucișat anterior LIA.

RUPTURA DE LIGAMENT ÎNCRUCIȘAT POSTERIOR (LIP)

Ruptura de ligament încrucișat posterior este o afecțiune relativ rară a genunchiului, care apare în urma unui traumatism puternic. Cauzele comune ale rupturii de LIP sunt impactul cu tabloul de bord în accidentele de mașină și impactul cu solul atunci când genunchiul este flectat. Află în articol totul despre cauze, simptome și metode de tratament pentru ruptura de ligament încrucișat posterior LIP.

Artoza genunchiului Gonartroza

ARTROZA GENUNCHIULUI (GONARTROZA)

Artroza genunchiului – sau gonartroza – reprezintă degenerarea articulației genunchiului, care se manifestă clinic de obicei la pacienții în vârstă (în general peste 60 ani). Gonartroza este mai frecventă la femei și se caracterizează prin uzura progresivă a cartilajului articular, care determină apariția durerii și intensificarea ei odată cu trecerea timpului.

Pregătire reconstrucție artroscopică cartilaj

LEZIUNE DE CARTILAJ - CONDROPATIA

Leziunile de cartilaj sunt frecvente, iar etilogia lor este multifactorială, pot apărea acut în urma unui traumatism sau cronic, în urma unur boli degenerative articulare, în dezaxări sau instabilități articulare. Osteocondrita disecantă este o entitate separată, în care se separă o porțiune de cartilaj cu osul subiacent. Află în articol totul despre cauze, simptome și metode de tratament pentru leziunea de cartilaj condropatia.

LUXATIA DE ROTULĂ

Rotula sau patela este os seamoid, scurt și turtit care, împreună cu tibia și femurul, formează articulația genunchiului. Luxația rotulei apare atunci când aceasta este smulsă din șanțul femural (trohlee) din cauza unui traumatism, a unei lovituri puternice, dar și din cauza unei contracții musculare puternice sau a unei căzături în genunchi. Află în articol totul despre cauze, simptome și metode de tratament pentru luxația de rotulă.

Tratamentul defectului de cartilaj articular

DEFECTUL DE CARTILAJ ARTICULAR

Defectele de cartilaj articular sunt afecțiuni frecvente ale genunchiului, de gravitate ridicată. Află în articol totul despre cauze, simptome și metode de tratament pentru defectele de cartilaj articular.

LEZIUNI ALE COMPARTIMENTULUI POSTERO-LATERAL (PLC)

Complexul postero-lateral al genunchiului a fost neglijat pentru mult timp. Cercetările recente au relevat informații prețioase ce privesc această regiune complicată, chiar dacă leziunile compartimentului lateral sunt relativ rare în sport. Un diagnostic primar eronat poate avea consecințe devastatoare pentru un atlet, care pot ajunge până la încheierea carierei. Află în articol totul despre cauze, simptome și metode de tratament pentru leziuni ale compartimentului postero-lateral PLC.

OSTEOCONDRITA DISECANTĂ

Osteocondrita disecantă este o afecțiune care apare la nivelul genunchiului, dar și la nivelul altor articulații, precum articulația gleznei. Este o afecțiune care nu trebuie neglijată; poate constitui cauza bolii degenerative articulare. Află în articol totul despre cauze, simptome și metode de tratament pentru osteocondrita disecantă.

CORPII LIBERI INTRAARTICULARI

Prezența corpilor liberi intraarticulari a fost descrisă extensiv. Practic au fost găsiți în orice articulație din corp, dar cel mai frecvent la nivelul genunchiului. Află în articol totul despre cauze, simptome și metode de tratament pentru corpii liberi intraarticulari.

© 2024 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus