Acasă » Afectiuni » Afectiuni genunchi » Defectul de cartilaj articular

Defectul de cartilaj articular

Defectul de cartilaj articular este o afecțiune frecventă a genunchiului, de grativate ridicată și reprezintă, așa cum îi spune și numele, o lezare a cartilajului articular (al articulației). Acesta poate apărea la orice vârstă, spontan sau de-a lungul unei perioade mai lungi de timp.

În articolul de mai jos vei afla care sunt cauzele, cum se manifestă și cum poate fi tratat în mod corespunzător defectul de cartilaj articular.

Ce este cartilajul articular – informații generale

La nivelul oricărei articulații sinoviale intră în contact cel puțin două oase. Cartilajul articular (imaginea de mai jos) reprezintă țesutul care acoperă componentele osoase ale articulației.

Acesta are două roluri esențiale:

 • De absorbție a șocului, disipând forțele care acționează la nivel articular; poate suporta compresie, tensionare și forțe de forfecare.
 • De a asigura o frecare minimă in interiorul articulației
Defectul de cartilaj articular

Ce este defectul de cartilaj articular

Defectul de cartilaj (imaginea de mai jos) reprezintă o zonă bine definită, în care cartilajul articular este lezat. În funcție de severitate și cauza sa, defectul de cartilaj poate fi clasificat în mai multe grade. Articulația cel mai frecvent afectată de defect de cartilaj articular este genunchiul.

Ce este defectul de cartilaj articular

Simptomele defectului de cartilaj articular

Cartilajul articular nu are receptori de durere în structura sa, ceea ce înseamnă ca simptomul dureros nu este direct proporțional cu gradul leziunii. Astfel, este posibil ca unele leziuni de cartilaj articular să fie puțin dureroase în unele cazuri. Însă, în general, cu cât leziunea este mai adâncă, cu atât durerea este mai mare.

Simptome:

 • Inflamație nespecifică data de hidartroză (acumularea de lichid în articulație)
 • Cracmente care apar în timpul mobilizării
 • Blocajul articular datorat corpilor liberi intraarticulari (reprezintă bucati de cartilaj ± os desprinse)
 • Durere după o perioadă de stat pe scaun
 • Performanțe sportive diminuate

Tratamentul conservator pentru defectul de cartilaj articular

Tratamentul conservator poate fi aplicat în acut, sau după o perioadă mai îndelungată de la apariția leziunii.
Tratamentul în acut, pentru leziunile minore, de obicei post-traumatice, constă în protocolul RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation):

 • Repaus fizic: activitatea care a cauzat leziunea trebuie întreruptă. Medicul poate recomanda folosirea unei cârje pentru a evita încarcarea membrului afectat;
 • Gheața: masaj folosind pungi cu gheață timp de 20 de minute, de câteva ori pe zi, dar care nu se aplică direct pe piele;
 • Compresie: bandaj elastic care previne inflamația suplimentară;
 • Ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii, tot pentru reducerea inflamației.

Dacă este necesar, se pot folosi antiinfamatoare non-steroidiene (AINS) pentru reducerea durerii și a inflamației. Dacă leziunea apare în timpul practicării sportului, leziunea este cel mai probabil una mai serioasă. De asemenea, daca simptomatologia persistă, diagnosticul precoce dat de medicul ortoped este extrem de important.

Tratamentul chirurgical pentru defectul de cartilaj articular

1. Tehnica “Microfracture” (Figurile 1, 2) – Vezi sectiunea Video pentru detalii

Este un procedeu chirurgical prin care organismul este stimulat să produca cartilaj articular în zona lezată. Prin acest procedeu, stratul superficial dens al osului este penetrat pentru a expune straturile profunde, în care există celule ale măduvei roșii hematogene. Aceste celule ajung la nivelul zonei lezate și umplu defectul de cartilaj.

Avantaje: Tehnica e cea mai puțin invazivă dintre toate tehnicile de reconstrucție a cartilajului articular, necesitând o singură intervenție, care poate fi efectuată complet artroscopic. Este sigură, iar rezultatele sale sunt pozitive în cazul majorității pacienților.

Dezavantaje: Cartilajul nou, care acopera defectul, nu are aceeași structură ca precum cartilajul articular normal, existând temerea că acesta nu va rezista in timp. Pacienții trebuie să faca recuperare post-operatorie, care include o perioadă în care pacientul nu se poate sprijini în membrul operat.

2. Condroplastia cu matrice – Vezi sectiunea Video pentru detalii

Implică implantarea unei matrici condrale la nivelul defectului, care este apoi lipită cu produse biologice. Condrocitele (celulele condrale) migrează la nivelul acestei matrici generând un cartilaj hialin de structură asemanatoare cu cartilajul nativ.

Avantaje: Condroplastia cu matrice este soluția de ales în defectele condrale de dimensiuni mari. Prin această procedură, defectul este acoperit cu cartilaj de calitate superioară fibrocartilajului generat prin microfracturi.

În orice caz, este recomandat ca, de îndată ce simțiți dureri, să programați o vizită la un medic ortoped bun, care vă va consulta și vă va oferi soluția potrivită. Diagnosticarea la timp și tratarea corespunzătoare sunt esențiale pentru recuperarea rapidă a pacienților.

Cere părerea specialistului!

Fă o programare la cabinetul de ortopedie al medicului ortoped dr. Ion Bodan Codorean. Specializare în traumatologia sportivă, zeci de cazuri de defect de cartilaj articular tratate cu succes.

© 2023 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus