Acasă » Afectiuni » Afectiuni genunchi » Instabilitatea femuro patelară. Cauze și tratament

Instabilitatea femuro patelară

Ce este instabilitatea femuro patelară?

Patela/Rotula este unul dintre cele trei oase care alcătuiesc articulația genunchiului. Toate cele trei oase sunt acoperite de cartilaj în porțiunile în care suprafețele lor vin în contact. Patela este un os sesamoid (este conținută în grosimea unui tendon – tendonul mușchiului cvadriceps).

Instabilitatea femuro patelara poate fi de două feluri:

 • Primară
 • Secundară

Instabilitatea femuro-patelara primară este o afecțiune în care mecanismul extensor al genunchiului, format din mușchiul cvadriceps, tendonul mușchiului cvadriceps, rotula și tendonul patelar (figura 1), este dezaxat (nu respectă axele anatomice normale). Consecința este posibilitatea apariției subluxației sau luxației rotulei. Instabilitatea femuro-patelara secundarî este instabilitatea care apare după luxația de genunchi, atunci când se produc leziuni ligamentare multiple.

Ce este luxația rotulei?

Rotula glisează într-un șanț de la nivelul extremității distale a femurului, pe masură ce se produce flexia în articulația genunchiului. Acest șant se numește trohlee (figura 2). Anatomic normal, rotula este centrată în acest șanț și glisează uniform. La pacienții cu instabilitate patelo-femurală, datorită dezaxării mecanismului extensor, rotula este supusă unor forțe direcționate în exterior (figura 3). Atunci când aceste forțe determină pierderea contactului dintre suprafața articulară a rotulei și trohleea femurală se produce luxația rotulei.

Ce este subluxația rotulei?

 

Subluxația rotulei reprezintă situația în care rotula nu este centrată pe trohleea femurală iar suprafețele articulare sunt în contact incomplet. Spre deosebire de luxație, în subluxație suprafețele articulare raman în contact. Acest lucru se produce tot sub acțiunea fortelor direcționate în exterior(figura 3), produse de un mecanism extensor dezaxat.

Care sunt cauzele apariției?

Instabilitatea femuro-patelară primară este datorată unor afecțiuni care dereglează mecanismul extensor:

 • Poziționarea prea înalta a rotulei (patela alta)
 • Poziționarea prea laterală a tuberozității tibiale (figura 2)
 • Displazia trohleară

O altă situație în care apare instabilitatea femuro-patelară, dar fără dezaxarea aparatului extensor, este laxitatea ligamentară la nivelul genunchiului.

Instabilitatea femuro-patelara secundară este datorată rupturii ligamentului patelofemural medial – principalul stabilizator al rotulei – în timpul luxației femuro-patelare.

Care sunt simptomele?

Pacientul poate descrie:

 • durere anterioară de genunchi, sub și în jurul rotulei
 • dificultate în a urca sau coborî scările
 • discomfort la primii pași după o perioadă mai îndelungată de stat pe scaun
 • blocaj articular
 • instabilitate articulară – senzația că rotula “fuge”

Tratamentul conservator

Este acelasi atât pentru instabilitatea femuro patelară primară cât și  pentru cea secundara și constă în:

 • Orteza de imobilizare în extensie – dacă genunchiul este inflamat și sensibil
 • Întărirea mușchiului cvadriceps, în special a VMO (vastului medial oblic) – poate stabiliza rotula suplinind funcția ligamentului patelofemural medial (principalul stabilizator al rutulei)
 • Tehnici de tapping (bandaj) patelar- pot facilita glisarea centrată a rotulei pe trohlee

Tratamentul chirurgical

Pentru instabilitatea femuro patelară primară există urmatoarele soluții chirurgicale:

 • Orteza de imobilizare în extensie – dacă genunchiul este inflamat și sensibil
 • Medializarea/distalizarea/avansarea tuberozității tibiale anterioare – presupune mutarea proeminenței osoase pe care se inseră tendonul patelar (figura 1); în felul acesta sunt diminuate forțele direcționate în exterior, care acționeaza asupra rotulei
 • Trohleoplastia – presupune modelarea chirurgicală a trohleei pentru a obține o formă anatomică (figura 2)

Pentru instabilitatea femuro patelară secundară se recomandă repararea ligamentului femuro patelar intern (structura principală de rezistență care se opune luxației) atunci când acesta este rupt (figura 3).

Cere părerea specialistului!

Fă o programare la cabinetul de ortopedie al medicului ortoped dr. Ion Bodan Codorean. Specializare în traumatologia sportivă, zeci de cazuri de instabilitate femuro-patelară tratate cu succes.

© 2023 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus