Ce sunt ligamentele încrucișate posterioare?
Articulația genunchiului este formată din trei oase: femurul, tibia și rotula (patela). Rotula este dispusă în fața articulației si are rol protector. Oasele sunt interconectate prin ligamente. Exista patru ligamente principale în genunchi. Acestea acționează ca sfori puternice care țin oasele în contact și stabilizează genunchiul.
Ligamentele colaterale:
Sunt situate pe părțile laterale ale genunchiului. Aceste ligamente controlează deplasările laterale la nivelul genunchiului și stabilizează articulația în plan frontal.
Ligamentele încrucișate:
Sunt situate în interiorul articulației. Se intersectează formand un “X”, ligamentul încrucisat posterior (figura 1) fiind situat posterior. Ligamentele încrucișate controlează stabilitatea antero-posterioară a genunchiului.
Ligamentul încrucișat posterior:
Previne deplasarea posterioară a tibiei. Este mai rezistent decat ligamentul încrucisat anterior și este mai rar lezat. Ligamentul încrucișat posterior are două părti care se comportă ca o singură structură, având o grosime de aproximativ jumătate din grosimea degetului mic.