Implantul de menisc artificial si transplantul de menisc
În cazul în care o porțiune de menisc este îndepărtată și apar leziuni de cartilaj, porțiunea lipsă poate fi înlocuită prin implant de menisc artificial. Pe de altă parte, atunci când are loc o meniscectomie subtotală sau totală, cartilajul se uzează în timp. În această situație, meniscul poate fi înlocuit prin transplant de menisc din banca de țesuturi.
Implantul cu menisc artificial ACTIFIT este recomandat atunci când pacientul are o margine meniscală intactă, cu cornurile anteriorare și posterioare prezente, care permit atașarea cu ușurință a meniscului artificial. Mai multe informații despre implantul cu menisc artificial ACTIFIT poți găsi în acest articol.
Pentru această operație, pacientul trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- să aibă mai puțin de 55 de ani
- celelalte tratamente nu au putut să reducă durerea și tumefierea de la nivelul genunchiului
- nu există artroză la nivelul articulației genunchiului, ci doar leziuni locale
- nu există deviații de ax ale genunchilor (în interior sau în exterior)
- genunchiul are ligamentele stabile
Operația de menisc este necesară când durerile se intensifică, iar pacientul nu își poate mișca normal genunchiul. Orice tip de leziune de menisc trebuie operată din stadiul incipient la pacienții tineri pentru a evita agravarea și apariția altor probleme, așa cum este artroza.
Uneori, medicul poate recomanda imobilizarea genunchiului după operație cu gips sau cu orteză. De asemenea, medicul poate recomanda folosirea unor cârje.
Ce presupune recuperarea după ruptura de menisc
După operația rupturii de menisc, medicul ortoped sau un kinetoterapeut vă poate recomanda efectuarea unui set de exerciții pentru recuperare. Exercițiile trebuie efectuate în mod regulat pentru a reda mobilitatea genunchiului și, ulterior, pentru tonifierea musculară.
În funcție de recomandările medicului ortoped, exercițiile pot fi efectuate acasă sau la un centru specializat de recuperare. Perioada de recuperare și vindecare diferă în funcție de tipul leziunii și de tipul operației. Acestea pot fi efectuate acasă sau mai bine la un centru specializat de recuperare. Perioada de recuperare și vindecare diferă în funcție de tipul leziunii și de tipul operației.
Reîntoarcerea la sport după aceste operații se face în funcție de tipul intervenției chirurgicale (meniscectomie sau sutură meniscală) și de timpul pe care pacienții îl acordă recuperării. Există un set de teste pe care pacienții trebuie să le treacă pentru a se întoarce în siguranță la sport.
Rupturile de menisc sunt printre cele mai comune leziuni la nivelul genunchilor. Diagnosticarea la timp și tratarea corespunzătoare sunt esențiale pentru recuperarea rapidă a pacienților. Făceți-vă timp pentru planificarea unei vizită la a clinică medicală.
Fotografii: Shutterstock.