Acasă » Afectiuni » Afectiuni umar » Impingementul subacromial

Impingementul subacromial

Impingementul subacrominal este una dintre cele mai frecente cauze de durere de umăr la adulți. Apare în urma presiunii exercitate de acromion (o porțiune a scapulei) asupra coafei rotatorii, atunci când brațul este ridicat.

Coafa rotatorie grupează tendoanele a patru mușchi: supraspinos, infraspinos, subscapular și rotund mic. Acești mușchi acoperă capul humerusului și lucrează împreună la ridicarea și rotirea brațului din umăr.

Acromionul, marginea din față a scapulei, este poziționat deasupra și în fața capului humeral. Atunci când nu este suficient spațiu între acromion și coafa rotatorie, pe masură ce brațul este ridicat, acromionul freacă sau apasă pe suprafața coafei rotatorii (figura 3). Acest lucru cauzează durere și limitează mișcarea. Frecarea pe care acromionul o realizează asupra coafei poartă numele de impingement subacromial.

Durerea poate fi data de inflamația bursei care acoperă coafa (bursita) sau de tendinita propriu-zisă a coafei. În anumite circumstanțe, o ruptură parțială a coafei poate fi cauza durerii de impingement.

Impingementul subacromial

Factori de risc

Impingementul subacromial este fecvent atât la sportivii tineri, cât și la persoanele aflate la vârsta a doua. Sportivii tineri care își folosesc brațele deasupra capului sunt în mod particular mai expuși. Cei care execută activități deasupra capului sau ridicări repetate de braț, precum constructorii sau jucătorii de tenis sunt de asemenea susceptibili. Durerea poate apărea de asemenea în urma unui traumatism minor sau în mod spontan, fără cauză aparentă.

Simptome impingement subacromial

Simptomele de început pot fi moderate. De obicei, pacienții nu apelează la medic ortoped în stadiile timpurii.

  • Durerea ușoara este prezentă atât în timpul activităților fizice cât și în repaus
  • Durerea radiază din regiunea anterioară a umărului în regiunea laterală a brațului
  • Durerea apare brusc în timpul mișcărilor ce implică ridicarea brațelor
  • Sportivii care își folosesc brațele deasupra capului pot simți durere când aruncă sau servesc o minge de tenis

Impingementul subacromial produce de obicei inflamație locală și sensibilitate la nivelul regiunii anterioare a umărului. Durerea poate apărea și atunci când brațul este coborât dintr-o poziție ridicată și poate fi însoțită de limitarea mișcării când brațul este ridicat.

Pe măsură ce afecțiunea se agravează, durerea începe să apara noaptea. Forța și gradul de mișcare scad, iar activități de altfel banale, precum încheierea fermoarului sau a nasturilor pot deveni dificile. În cazurile avansate, limitarea mișcării poate progresa catre “umăr înghețat”. În bursita acută, umărul poate fi sever inflamat. Toate mișcările pot fi limitate și dureroase.

Tratament conservator

Un medic ortoped bun va controla durerea și inflamația.

  • Repausul și medicația anti-inflamatoare – reprezintă tratamentul inițial
  • Injecțiile cu cortizon – pot fi recomandate atunci când durerea persistă, chiar după folosirea altor medicamente anti-inflamatoare; cortizonul este un steroid puternic ce poate fi foarte eficient în diminuarea temporara a inflamației și durerii.
  • Fizioterapia – se efectuează în prezenta unui fizioterapeut; la început este concentrată pe diminuarea durerii și inflamației; tratamentele pot include utilizarea de căldura sau gheață, precum și folosirea ultrasunetelor; îmbunatățirea coordonării și a forței mușchilor scapulari permite mișcarea humerusului în glena, fără lezarea tendoanelor sau a bursei subacromiale; durata sesiunilor de fizioterapie recomandate de un medic ortoped poate ajunge la 4-6 săpt. pentru redobândirea mobilității.

Tratament chirurgical

Dacă problemele persistă dupa aplicarea tratamentului conservator, un medic ortoped vă poate recomanda tratamentul chirurgical.

Decompresia subacromială

Scopul operației este lărgirea spațiului dintre acromion și tendoanele coafei rotatorii. Diminuarea presiunii de la nivelul țesuturilor subacromiale poartă numele de decompresie subacromială. Chirurgul trebuie sa îndepărteze osteofitele subacromiale care lezeazp tendoanele coafei rotatorii și bursa. De obicei, medicul chirurg ortoped îndepartează de asemenea o mică porțiune din acromion, pentru a lărgi și mai mult spațiul. La pacienții cu înclinație acromială se îndepartează mai mult os. Modelarea acromionului este denumită acromioplastie.

Artroplastia de rezecție

Impingementul poate să nu fie singura problema în cazul unui umăr îmbătrânit și uzat. Foarte frecvent se asociază cu degenerarea articulației acromio-claviculare (AC). Daca apare și artroza articulației AC, în timpul operației pentru impingement se extirpă și o mică porțiune din claviculă. Aceasta procedură poarta numele de artroplastie de rezecție și este cea mai comună procedură pentru artroza articulației AC. Rezecția implică o porțiune foarte mică din capul claviculei (mai putin de 1 cm), păstrând ligamentele de susținere intacte. Când zona se vindecă, articulația este înlocuita cu țesut fibros. Articulația AC nu are mobilitate mare, dar trebuie să fie flexibilă. Țesutul fibros este flexibil, și elimină în același timp frecarea între capetele osoase.

Procedura poate fi executată în două moduri:

1. Procedură artroscopică >> Acromioplastia este efectuată cel mai frecvent folosind artroscopul. Artroscopul este o cameră TV specială care poate fi inserată în articulația umărului printr-o incizie mică în piele și care permite chirurgului ortoped să lucreze în articulație minim invaziv. Rezultatul este o traumă chirurgicală mai mică, spitalizare de o zi, vindecare și recuperare mai rapidă. Urmăriți mai jos un video cu o intervenție chirurgicală realizată de medicul ortoped Ion Bogdan Codorean:

2. Operația deschisă. In alte cazuri este efectuată o incizie de aprox. 8-10 cm prin care se îndepartează țesutul osos excesiv (osteofite și o mică porțiune din acromion). Acromionul este apoi netezit pentru a elimina riscul unor leziuni ulterioare. Dacă este necesar, medicul chirurg ortoped poate efectua și o artroplastie de rezecție la nivelul articulației AC.

Este indicat ca de îndată ce durerea apare să cereți sfatul unui medic ortoped bun și să vă programați la un consult într-un cabinet de ortopedie.

Cere părerea specialistului!

Fă o programare la cabinetul de ortopedie al medicului ortoped dr. Ion Bogdan Codorean. Specializare în traumatologia sportivă, sute de cazuri tratate cu succes.

© 2024 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus