Tratament chirurgical leziune de coafă rotatorie
Medicul ortoped poate recomanda intervenția chirurgicală dacă:
- Tratamentul conservator nu ameliorează simptomele
- Ruptura este acută și foarte dureroasă
- Ruptura este la nivelul umărului brațului dominant, iar persoana în cauză este o persoană activă
- Pacientul prestează muncă fizică sau sport de performanță, forta maximă a brațului afectat fiind indispensabilă
Tipul operației efectuate depinde de dimensiunea, forma și localizarea rupturii. O ruptură parțială poate necesita doar o procedură de netezire, numita “debridare”. O ruptură completa în porțiunea cea mai groasă a tendonului este reparată prin sutura celor doua părți ale tendonului rupt. Daca tendonul este rupt de la locul de inserție, acesta va fi reinserat.
În sala de operatie, medicul ortoped chirurg poate îndeparta o porțiune din acromion (acromioplastie) ca parte a intervenției. Dacă apare sindromul de impingement, acromionul apasă și freacă coafa, putând produce rupturi. Asocierea cu alte afecțiuni, precum degenerarea articulației acromio-claviculare sau rupturi ale tendonului bicipital, necesită proceduri suplimentare.
Există mai multe modalități de reparare a leziunilor de coafă rotatorie:
- Repararea artroscopică (figura 1). Artroscopul este o camera TV specială ce poate fi inserată în articulația umărului printr-o mică incizie în piele. Alte incizii mici permit chirurgului introducerea unor alte instrumente mici în articulație. Repararea coafei rotatorii se face prin metoda artroscopică în majoritatea cazurilor. Există mai multe modalități de reparare a leziunilor de coafa:
- Sutura transosoasă (figura 2) – presupune folosirea unor fire transosoase pentru reinserția tendoanelor rupte
- Reinserția cu ancore (figura 3) – foloseste ancore transosoase pentru ancorarea tendoanelor rupteț
- Repararea deschisă – necesară de obicei în cazul rupturilor mari sau complexe sau dacă sunt necesare proceduri reconstructive adiționale, precum transferul de tendon.