Acasă » Afectiuni » Afectiuni umar » Leziunile de coafă rotatorie. Cauze, simptome și tratamente

Leziunile de coafă rotatorie

Leziunile de coafă rotatorie sunt unele dintre cele mai obișnuite leziuni ale umărului. Leziunile de coafă rotatorie apar în urma unui traumatism puternic sau ca urmare a suprasolicitării ridicării brațelor deasupra capului, în urma mișcărilor repetate sau a practicării sportului.

Ce este coafa rotatorie

Coafa rotatorie este o rețea de patru mușchi și câteva tendoane care acoperă capul humeral. Coafa rotatorie fixează capul humeral în articulație și permite rotația brațului. Cei patru mușchi ai coafei (supraspinos, infraspinos, subscapular și rotund mic) au originea pe scapula și sunt inserați pe porțiunea anterioară și laterală a capului humeral, pe trohiter (figura 1).

Cauzele leziunilor de coafă rotatorie

Coafa rotatorie se poate rupe în urma unei singure leziuni traumatice. De obicei, pacienții simt o durere recurentă de umăr ce durează câteva luni, ce începe din momentul când durerea s-a declanșat. O leziune de coafa poate apărea adiacent unei alte leziuni de umăr, precum o fractură sau o luxație. Cele mai frecvente rupturi sunt rezultatul solicitării excesive a acestui grup de mușchi pe o perioadă de ordinul anilor. Pacienții cu risc crescut sunt cei care execută mișcări repetitive deasupra capului. Aici sunt incluși sportivii care practică tenisul, baseball-ul, canotajul, dar și halterofilii.

Rupturile de coafă rotatorie (figura 2) sunt cel mai frecvent întâlnite la pacienții peste 40 de ani. Pacienții mai tineri dezvoltă leziuni de coafă rotatorie în urma unui traumatism sau ca urmare a suprasolicitării brațelor deasupra capului.

Leziune de coafa rotatorie

Simptomele leziunii de coafă rotatorie

Simptomele leziunilor de coafă rotatorie includ:

  • Atrofia mușchilor de la nivelul umărului
  • Durere la ridicarea brațului
  • Durere la coborârea brațului după o ridicare la nivel maxim
  • Slăbiciune la ridicarea și rotirea brațului
  • Crepitații sau cracmente in anumite poziții

Simptomele leziunilor de coafă rotatorie pot apărea imediat dupa un traumatism – indirect sau prin impact la nivelul umărului. Cand leziunile apar traumatic, simtomele constau în durere acută, senzație de ruptură și slăbiciune imediată a brațului. Simptomele se pot dezvolta de asemenea gradat, în urma activităților de uzură efectuate deasupra capului sau în timp îndelungat. Durerea din regiunea anterioară a umărului radiază în regiunea laterală a brațului și la început poate fi ușoară, apărând doar în timpul activităților solicitante. În timp, durerea crește în intensitate, inclusiv în repaus, și poate apărea atunci când greutatea apasă pe regiunea afectată, de exemplu în timpul nopții.

Tratament conservator leziune de coafă rotatorie

În multe cazuri, tratamentul conservator poate diminua durerea și poate îmbunatăți funcția umărului. Opțiunile de tratament conservator includ:

  • Repaus și limitarea activităților solicitante (fără mișcări efectuate deasupra capului)
  • Utilizarea unui bandaj
  • Medicație anti-inflamatoare
  • Injecțiile cortizonice – pot fi recomandate atunci când durerea persistă, chiar dupa folosirea altor medicamente anti-inflamatoare; cortizonul este un steroid puternic ce poate fi foarte eficient în diminuarea temporara a inflamației și durerii
  • Exerciții de tonifiere a musculaturii și fizioterapie – se efectuează în prezența unui fizioterapeut; la început este concentrată pe diminuarea durerii și inflamației; tratamentele pot include utilizarea de căldura sau gheață, precum și folosirea ultrasunetelor

Tratament chirurgical leziune de coafă rotatorie

Medicul ortoped poate recomanda intervenția chirurgicală dacă:

  • Tratamentul conservator nu ameliorează simptomele
  • Ruptura este acută și foarte dureroasă
  • Ruptura este la nivelul umărului brațului dominant, iar persoana în cauză este o persoană activă
  • Pacientul prestează muncă fizică sau sport de performanță, forta maximă a brațului afectat fiind indispensabilă

Tipul operației efectuate depinde de dimensiunea, forma și localizarea rupturii. O ruptură parțială poate necesita doar o procedură de netezire, numita “debridare”. O ruptură completa în porțiunea cea mai groasă a tendonului este reparată prin sutura celor doua părți ale tendonului rupt. Daca tendonul este rupt de la locul de inserție, acesta va fi reinserat.

În sala de operatie, medicul ortoped chirurg poate îndeparta o porțiune din acromion (acromioplastie) ca parte a intervenției. Dacă apare sindromul de impingement, acromionul apasă și freacă coafa, putând produce rupturi. Asocierea cu alte afecțiuni, precum degenerarea articulației acromio-claviculare sau rupturi ale tendonului bicipital, necesită proceduri suplimentare.

Tratament chirurgical leziune de coafa rotatorie

Există mai multe modalități de reparare a leziunilor de coafă rotatorie:

  • Repararea artroscopică (figura 1). Artroscopul este o camera TV specială ce poate fi inserată în articulația umărului printr-o mică incizie în piele. Alte incizii mici permit chirurgului introducerea unor alte instrumente mici în articulație. Repararea coafei rotatorii se face prin metoda artroscopică în majoritatea cazurilor. Există mai multe modalități de reparare a leziunilor de coafa:
  • Sutura transosoasă (figura 2) – presupune folosirea unor fire transosoase pentru reinserția tendoanelor rupte
  • Reinserția cu ancore (figura 3) – foloseste ancore transosoase pentru ancorarea tendoanelor rupteț
  • Repararea deschisă – necesară de obicei în cazul rupturilor mari sau complexe sau dacă sunt necesare proceduri reconstructive adiționale, precum transferul de tendon.
Tratament leziuni de coafa rotatorie

Cere părerea specialistului!

Fă o programare la cabinetul de ortopedie al medicului ortoped dr. Ion Bodan Codorean. Specializare în traumatologia sportivă, sute de pacienți tratați cu succes.

© 2024 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus