Acasă » Afectiuni » Afectiuni umar » Luxatie recidivanta umar

Luxație recidivantă umăr

Un umăr este alcătuit din trei oase: osul brațului (humerusul), osul plat al umărului (scapula) si clavicula (figura 1).

Umărul este cea mai mobilă articulație a corpului. Este implicată în ridicarea și rotația umărului, precum și în mișcări combinate. Acest grad mare de mobilitate este însă asociat cu o stabilitate scăzută. Capul humerusului, de formă sferică, este asezat intr-o cavitate a scapulei numita cavitate glenoidă. Capsula umărului este un sistem ligamentar, format din țesut conjunctiv puternic, care ține capul hemeral centrat în cavitatea glenoidă. Acest țesut acoperă articulația umărului și se inseră pe porțiunea superioară a capului humeral și pe scapulă.
Stabilitatea umărului este dată de asemenea de tendoane și muschi puternici.

Ce este instabilitatea cronică de umar?

Instabilitatea cronică de umăr este incapacitatea ligamentelor, tendoanelor și mușchilor din jurul umărului de a ține capul humeral centrat în cavitatea glenoidă. Clinic, se manifestă prin apariția luxației/subluxației recidivante de umăr.

 

Ce este luxația/subluxația de umăr?

O luxație de umăr este situația în care capul humeral iese din cavitatea glenoidă (figura 2). Acest lucru se întâmplă în cazul unei leziuni spontane sau în cazul suprasolicitării. Subluxația de umăr este situația în care capul humeral iese doar parțial din cavitatea glenoidă.

Odată ce ligamentele, tendoanele și mușchii din jurul umărului devin laxe sau se rup (ca un cazul primei luxații), luxația se poate repeta.

Care sunt cauzele instabilității de umăr?

Exista trei cauze comune în care umărul devine instabil:

Luxatia inițiala de umăr

Apare de obicei în urma unui traumatism putenic. Cand capul humeral se luxează, cavitatea glenoidă și structurile din regiunea anterioară a umărului sunt frecvent lezate. O leziune care apare frecvent în cazul luxației umărului este Leziunea Bankart (figura 3) – leziunea unei structuri fibrocartilaginoase numite labrum care se găsește la nivelul cavității glenoide, fiind implicată în stabilitatea umărului. O primă luxație severă poate duce la luxații repetate și senzație de instabilitate.

Întinderi repetate

Unii pacienți cu instabilitate de umăr nu au avut niciodată o luxație. Majoritatea acestor pacienți au structuri capsulo-ligamentare mai slabe la nivelul umarului. Această laxitate crescută uneori este predeterminată, alteori este rezultatul unei suprasolicitări repetate. Înotul, tenisul și volleyball-ul sunt exemple de sporturi în care suprasolicitarea repetată poate slăbi structurile capsulo-ligamentare ale umărului. Există și multe meserii care impun o suprasolicitare repetată.

Laxitatea ligamentară creează dificultăți în menținerea stabilitatii umărului. Rezultatul este un umăr dureros, instabil.

Instabilitate multidirecțională

La un număr mic de pacienti, umarul poate deveni instabil fără istoricul unei leziuni sau a întinderilor repetate. La acești pacienți, umărul poate fi instabil și capul humeral se poate luxa în toate direcțiile: anterior, posterior, inferior și superior. Această afecțiune se numește instabilitate multidirecțională și acești pacienți au în mod natural ligamente laxe în tot corpul.

Care sunt simptomele?

Simptomele obișnuite pentru instabilitatea cronică de umar sunt:

  • Durerea cauzată de leziunea umărului
  • Luxații repetate ale umărului
  • Situații repetate în care umărul cedează
  • Senzație continuă de slăbiciune a umărului

Este extrem de important să contactați un medic ortoped bun, încă de la apariția primelor semne de durere. O vizită la un cabinet de ortopedie vă poate scuti de intervenții ulterioare costisitoare.

Cere părerea specialistului!

Fă o programare la cabinetul de ortopedie al medicului ortoped dr. Ion Bodan Codorean. Specializare în traumatologia sportivă, sute de cazuri tratate cu succes.

© 2024 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus