Autor: Dr. Ion Bogdan Codorean
Ruptura de tendon rotulian este o afectiune invalidanta. Ruptura de tenton rotulian necesita de obicei tratament chirurgical pentru restabilirea functiei genunchiului.Rupturile de tendon patelar pot si partiale – tendonul este inca unitar – si complete – se prezinta ca doua bucati separate. Atunci cand tendonul este rupt complet, in articulatia genunchiului nu mai are loc extensia. Cel mai frecvent, tendonul rotulian se rupe de la nivelul insertiei pe rotula si in timpul rupturii poate smulge o mica parte din polul inferior al acestui os.
Cand ruptura de tendon rotulian este cauzata de o afectiune de natura medicala – precum tendinita – tendonul de obicei se rupe in portiunea centrala.
Tendonul rotulian, prin actiunea combinata cu muschiul cvadriceps si tendonul cvadricipital (figura 1) realizeaza extensia genunchiului.
Chiar daca ruptura de tendon rotulian poate apare la oricine, este mai frecventa la pacientii de varsta a doua care practica sporturi ce implica alergarea si saltul.
Traumatismul
Pentru ca ruptura de tendon patelar sa apara, este necesara o forta traumatica foarte mare.
Slabirea tendonului
Un tendon slabit se rupe mai usor. Exista cateva situatii in care tendonul este slabit:
Cauza chirurgicala
Interventiile chirurgicale anterioare in vecinatatea tendonului, precum artroplastia totala de genunchi sau reconstructia de ligament incrucisat, reprezinta factori de risc pentru ruptura de tendon rotulian.
Care sunt simptomele?
Cand un tendon rotulian se rupe, apare frecvent un zgomot si o senzatie de smulgere. Apoi apare durerea si inflamatia. Simptomele aditionale includ: