Ruptura de tendon rotulian?

Ce este ruptura de tendon rotulian?

Autor: Dr. Ion Bogdan Codorean

Ruptura de tendon rotulian este o afectiune invalidanta. Ruptura de tenton rotulian necesita de obicei tratament chirurgical pentru restabilirea functiei genunchiului.Rupturile de tendon patelar pot si partiale – tendonul este inca unitar – si complete – se prezinta ca doua bucati separate. Atunci cand tendonul este rupt complet, in articulatia genunchiului nu mai are loc extensia. Cel mai frecvent, tendonul rotulian se rupe de la nivelul insertiei pe rotula si in timpul rupturii poate smulge o mica parte din polul inferior al acestui os.

Cand ruptura de tendon rotulian este cauzata de o afectiune de natura medicala – precum tendinita – tendonul de obicei se rupe in portiunea centrala.


Tendonul rotulian, prin actiunea combinata cu muschiul cvadriceps si tendonul cvadricipital (figura 1) realizeaza extensia genunchiului.

Chiar daca ruptura de tendon rotulian poate apare la oricine, este mai frecventa la pacientii de varsta a doua care practica sporturi ce implica alergarea si saltul.

Care este cauza pentru ruptura de tendon rotulian?

Traumatismul

Pentru ca ruptura de tendon patelar sa apara, este necesara o forta traumatica foarte mare.

 • Traumatismul direct. Impactul direct in partea anterioara a genunchiului este o cauza frecventa de ruptura de tendon patelar. Taieturile sunt de asemenea asociate cu acest tip de leziune.
 • Salturile. Tendonul patelar se rupe de obicei in urma unei suprasolicitari cu genunchiul in flexie, ca intr-o aterizare din saritura.

Slabirea tendonului

Un tendon slabit se rupe mai usor. Exista cateva situatii in care tendonul este slabit:

 • Tendinita. In flamatia tendonului rutulian, numita tendinita rotuliana, slabeste tendonul. Poate de asemenea sa produca leziuni structurale mici. Tendinita rotuliana este mai frecventa la cei care alearga sau practica sporturi ce implica salturi.
 • Bolile cronice. Tendoanele slabite pot fi de asemenea cauza unor boli care intrerup aportul sangvin. Astfel de boli cronice sunt: insuficienta renala cronica, conditii asociate cu dializa renala, hiperparatiroidismul, guta, leucemia, artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, diabetul zaharat, infectia, bolile metabolice.
 • Utilizarea steroizilor. A fost asociata cu slabirea tendoanelor.

Cauza chirurgicala

Interventiile chirurgicale anterioare in vecinatatea tendonului, precum artroplastia totala de genunchi sau reconstructia de ligament incrucisat, reprezinta factori de risc pentru ruptura de tendon rotulian.

Care sunt simptomele?

Cand un tendon rotulian se rupe, apare frecvent un zgomot si o senzatie de smulgere. Apoi apare durerea si inflamatia. Simptomele aditionale includ:

 • O incizura la polul inferior al rotulei, de unde tendonul s-a rupt
 • Denivelarea regiunii
 • Limitarea miscarii
 • Rotula isi poate modifica pozitia
 • Incapacitatea de a face extensia gambei
 • Dificultatea de a merge

 

© 2023 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus