Acasă » Afectiuni » Alte afectiuni » Tendonul lui Ahile: Afecțiuni, tratament și prevenirea leziunilor

Tendonul lui Ahile - afecțiuni, tratament și prevenirea leziunilor

Tendonul lui Ahile

În mitologia greacă, Ahile este poate cel mai puternic erou al Războiului Troian, care are însă un singur punct slab: călcâiul. Asemenea lui Ahile, foarte mulți sportivi se tem de posibilitatea de a-și accidenta acest tendon și de cum le pot fi afectate performanța și cariera.

În continuare, vei afla mai multe despre tendonul lui Ahile și despre posibilele sale afecțiuni.

Ce este tendonul lui Ahile

Cunoscut și ca tendonul calcanean, tendonul lui Ahile este o structură de țesut conjunctiv care leagă mușchiul triceps sural de calcaneu. Altfel spus, tendonul face legătura dintre gambă și călcâi, permițând în același timp mișcarea piciorului în timpul mersului și, implicit, al alergatului.

Fiind cel mai voluminos tendon din organismul uman, el are o lungime de aproximativ 15 centimetri, dar și o rezistență crescută la rupere. Pentru adulți, rezistența medie la rupere prin tracțiune este estimată la 192 de kilograme. În același timp, tendonul lui Ahile poate suporta o încărcătură de 400 de kilograme.

Pe măsură ce îmbătrânim, rezistența la rupere prin tracțiune poate scădea până la 160 de kilograme, motiv pentru care afecțiunile tendonului lui Ahile sunt mai des întâlnite la persoanele trecute de prima vârstă.

Cum se manifestă durerea la nivelul tendonului lui Ahile

Debutul oricărei afecțiuni la nivelul tendonului lui Ahile are întotdeauna ca prim simptom durerea. O poți simți inițial ca pe o rigiditate care apare adesea dimineața, după ce te dai jos din pat, când faci primii pași. Durerea devine mai pronunțată pe parcursul zilei, de fiecare dată când piciorul are contact cu solul sau cu o suprafață tare.

Sportivii vor resimți dureri în special la începutul și la finalul unui antrenament. În cazul în care afecțiunea devine cronică, în zona tendonului calcanean poate apărea o umflătură dureroasă la atingere.

Posibile cauze ale durerii

Cea mai comună cauză a durerii la nivelul tendonului lui Ahile ține de efortul fizic solicitant. Afecțiunile sunt cauzate în special de mișcările repetate de oprire și pornire care pot fi executate în timpul joggingului sau al oricărui sport care implică alergare (baschet, tenis, fotbal etc.).

O altă cauză a durerii resimțite la nivelul tendonului lui Ahile este încălțămintea incomodă, categorie ce include pantofii cu toc, dar și orice încălțăminte cu un calapod incomod.

Care sunt cele mai comune afecțiuni ale tendonului ahilean

În urma solicitării tendonului lui Ahile, pot apărea următoare afecțiuni:

 • tendinita – afecțiune care constă în inflamarea tendonului;
 • tendinoza – microfisuri ce pot apărea la nivelul tendonului, în interior sau pe margine;
 • ruptura tendonului ahilean – care poate fi parțială sau totală.

Dacă o ruptură parțială poate să prezinte simptome neglijabile sau chiar să fie asimptomatică, o ruptură totală va fi însoțită de o durere bruscă și de pierderea mobilității piciorului.

Ce investigații trebuie să faci pentru a descoperi aceste afecțiuni

Diagnosticul poate fi dat de un medic ortoped, în urma unei anamneze și a unei examinări clinice amănunțite. În timpul acesteia, medicul va verifica:

 • continuitatea tendonului ahilean
 • zone dureroase la palpare și/sau la mobilizarea tendonului
 • apariția unor neregularități, precum goluri în tendon (semnul creionului) – sugestive pentru ruptura de tendon – sau noduli – în tendinite sau tendinoze
 • Testul Thompson – atunci când genunchiul este flexat și gamba relaxată, strângerea gambei cu mâna determină mișcarea gleznei dacă tendonul ahilean este integru

 Pacientul va avea dificultăți la ridicarea pe vârfuri la nivelul piciorului afectat, în cazul unei tendinite. Însă în cazul rupturii de tendon, se poate afla chiar în imposibilitatea de a efectua această mișcare. De asemenea, o comparație între cele două membre inferioare este necesară pentru a determina mai bine felul în care leziunea afectează piciorul.

Metode de tratament

Pentru îndepărtarea durerii de la nivelul tendonului Ahilean, medicul ortoped îți poate prescrie următoarele metode:

 • repaus
 • masarea zonei afectate cu unguent antiinflamator
 • comprese cu gheață
 • talonete calcaneene
 • tratament antiinflamator
 • infiltrații locale cu PRP sau celule stem

 O ruptură a tendonului ahilean va fi însă tratată de obicei prin intervenție chirurgicală. Există și o alternativă nechirurgicală, care constă în imobilizarea piciorului în atela gipsată sau într-o orteză cu piciorul în flexie plantară. În teorie, această metodă permite tendonului rupt să se vindece singur, însă există și riscul ca tendonul să se rupă din nou.

Indiferent de metoda de tratament, o ruptură este întotdeauna urmată de o perioadă de recuperare, ce durează câteva luni. Aceasta constă în special în kinetoterapie și fizioterapie, cu scopul de a recupera mobilitatea tendonului, dar și forța musculaturii gambei.

Cum poți preveni afecțiunile tendonului lui Ahile

Dacă ești sportiv de performanță sau dacă activitatea fizică intensă face parte din stilul tău de viață, următoarele sfaturi te pot ajuta să protejezi tendonul ahilean:

 • Fă întotdeauna exerciții de încălzire; acestea constau în întinderea ușoară și progresivă a tendonului și a mușchilor gambei.
 • Pentru a proteja mai bine tendoanele, fă exerciții de întărire a mușchilor gambei.
 • Evită să faci prea multe exerciții care pun prea multă presiune pe tendonul lui Ahile, precum săriturile sau alergatul pe călcâie.
 • Menține o greutate corporală normală, deoarece aceasta poate fi un factor de risc în dezvoltarea afecțiunilor tendonului ahilean.
 • Poartă întotdeauna încălțăminte sport care protejează talpa piciorului și în special călcâiul.

Dacă observi că anumite exerciții îți provoacă durere în zona tendonului, evită-le pe viitor și consultă medicul ortoped.

Sursa foto: Shutterstock

Cere părerea specialistului!

Fă o programare la cabinetul de ortopedie al medicului ortoped dr. Ion Bodan Codorean. Specializare în traumatologia sportivă, sute de cazuri tratate cu succes.

© 2023 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus