Cum ne pregătim pentru sezonul sporturilor de iarnă?

13/12/2021 0
accidentari-sporturi-de-iarna-1200x798.jpg

Sezonul rece vine la pachet cu mult entuziasm în rândul împătimiților sporturilor de iarnă, aceștia luându-și doza de adrenalină de pe pârtie. Schiatul sau snowboardingul sunt de departe cele mai apreciate activități sportive de sezon din țara noastră, iar practicarea acestora, și a sportului în general, poate aduce numeroase beneficii organismului. Cu toate acestea, participanții trebuie să aibă în vedere riscurile la care se expun și să respecte o serie de recomandări esențiale pentru a preveni apariția accidentărilor. Indiferent de nivelul de experiență al sportivilor. Accidentele pe pârtie sunt destul de comune, iar nivelul de experiență a sportivului nu reprezintă întotdeauna un criteriu în fața hazardului.

Importanța încălzirii înainte de practicarea sporturilor

Încălzirea stă la baza oricărui efort fizic executat corect și reprezintă un aspect extrem de important în desfășurarea sporturilor în aer liber, la temperaturi scăzute. Procesul presupune executarea unor exerciții cardiovasculare ce cresc constant în intensitate, completate de exerciții de rezistență și întindere a mușchilor, mai ales pe porțiunile ce urmează a fi cele mai solicitate.

Durata ideală pentru acest tip de antrenament este de 15-20 de minute, scopul fiind acela de a crește progresiv circulația, temperatura corpului și ritmul cardiac în vederea pregătirii organismului pentru efort. Totodată, încălzirea fizică este și un stimulent ce pregătește mintea pentru activitatea sportivă.

Starea de alertă accentuată pune creierul într-o poziție de conștient perfect activ, sporind nivelul de atenție și capacitatea de reacție. Toate acestea reprezintă aspecte esențiale pe pârtie, acolo unde neprevăzutul este principalul obstacol de pe traseu. De altfel, este deja binecunoscut faptul că majoritatea accidentelor la schi au loc la baza pârtiei, motivul fiind lipsa de atenție a sportivului, determinată de oboseală.

Motive pentru realizarea încălzirii:

 • Adaptarea cardio-vasculară la efortul specific;
 • Prevenirea unei rupturi sau suprasolicitării musculare;
 • Sporirea vitezei de reacție și a forței în cazul unei dezechilibrări.

Cele mai frecvente patologii în urma accidentelor din timpul sporturilor de iarnă

Orice activitate fizică aduce cu sine riscul unei accidentări sau lovituri, însă predispoziția afecțiunilor severe este mult mai ridicată în cazul sporturilor specifice sezonului rece. Acest lucru se întâmplă deoarece acest tip de activitate fizică implică viteză, alunecare și suprafețe dure, ceea ce necesită adoptarea unor măsuri de prevenție.

Cele mai des întâlnite patologii ortopedice survenite în urma sporturilor de iarnă:

 • Rupturi de ligament încrucișat anterior;
 • Rupturi de menisc;
 • Rupturi de ligamente colaterale;
 • Luxații de umăr;
 • Fracturi la nivelul antebrațului și gambei.

Ce facem în cazul unei accidentări?

Dacă asiști la o accidentare ce are loc în timpul desfășurării unui sport de iarnă, este bine de știut faptul că ajutorul nespecializat poate agrava starea pacientului. Astfel, se recomandă ca doar martorii care cunosc protocolul în astfel de situații să ajute persoana în cauză, până la sosirea unui echipaj specializat. Cei care nu cunosc tehnicile de prim-ajutor pot oferi suport moral, oferind totodată un minim de confort până la deplasarea personalului medical.

În general, traumatismele din timpul sporturilor de iarnă trebuie să fie urmate de vizita cât mai rapidă în cabinetul specialistului. Totuși, până la întrevederea cu medicul ortoped, pacientul poate aplica protocolul RICE (Rest, Ice, Compress, Elevate). Acesta presupune repausul zonei afectate, comprese cu gheață la nivel local, bandajarea porțiunii afectate și menținerea membrului deasupra nivelului inimii, în vederea unei bune circulații sangvine.

Recomandări pentru prevenirea accidentărilor pe pârtie

Pe lângă absența unei încălziri corecte, una dintre principalele cauze ale producerii de accidente în timpul sporturilor de iarnă este reprezentată de lipsa pregătirii fizice provizorii. Un program de antrenament desfășurat cu cel puțin 3-4 săptămâni înainte va reduce semnificativ riscul traumatismelor.

De menționat este și faptul că, în cazul schiorilor profesioniști, sunt practicate antrenamente menite să acomodeze organismul la temperaturi scăzute și altitudini înalte.

Astfel, înainte de a-ți pune clăparii trebuie să ai în vedere:

 • Efectuarea sportului regulat, astfel încât persoana să aibă o condiție fizică bună în timpul desfășurării sporturilor de iarnă;
 • Buna hidratare înaintea practicării sportului și o alimentație bogată în nutrienți;
 • Desfășurarea unui antrenament de încălzire înaintea sportului propriu-zis;
 • Utilizarea echipamentului de protecție adecvat (căști, orteze, pad-uri de protecție);
 • Instructajul făcut de personal avizat, în special în cazul începătorilor;
 • Alegerea traseelor de coborâre în mod progresiv, în funcție de gradul de dificultate.

Comenteaza

Adresa ta de mail nu va fi afișata. Câmpurile marcate cu * sunt necesare


© 2023 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus