Acasă » Afectiuni » Afectiuni genunchi » Leziune de cartilaj – Condropatia

Leziune de cartilaj - Condropatia

Leziunea de cartilaj condropatia

Cartilajul acoperă capetele osoase în interiorul articulațiilor. Cartilajul articular absoarbe șocul și asigură o frecare minimă în interiorul articulației. Leziunile de cartilaj sunt frecvente, iar etilogia lor este multifactorială. Leziunile pot apărea acut în urma unui traumatism sau cronic; în urma unor boli degenerative articulare, în dezaxări sau instabilități articulare. Osteocondrita disecantă este o entitate separată, în care se separă o porțiune de cartilaj cu osul subiacent.

Clasificarea leziunilor de cartilaj

Clasificarea cea mai frecvent utilizată este Outerbridge.

Tipul I: scămoșare;
Tipul II: fisuri superficiale;
Tipul III: fisuri profunde, cu profunzime de sub 75% din grosimea cartilajului, fără os expus;
Tipul IV: expunerea osului subcondral.

Simptomele condropatiei

Cea mai frecventă simptomă a condropatiei (leziunile de cartilaj) este durerea, dar care nu este însă proporțională cu gradul condropatiei. Alte simptome ale condropatiei sunt: hidartroza, inflamația, cracmentele și blocajul articular.

Tratament conservator condropatie

Tratamentul conservator al condropatiei are loc atunci când simptomele sunt moderate și se bazează pe protocolul RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation): odihnă, gheață, compresie și ridicare membru afectat deasupra nivelul inimii. S

Pentru condropatie se poate adiministra tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene. În anumite cazuri se poate recomanda fizioterapie și scăderea greutății corporale.

Tratament chirurgical condropatie

În funcție de suprafața condropatiei (leziunii de cartilaj) există câteva posibilități terapeutice. În cazul leziunilor de grad I-II, tratamentul este chirurgical artroscopic prin care se stabilizează leziunile condrale, mecanic și termic astfel încât lichidul sinovial să nu mai poată pătrunde în fisurile din cartilaj .

În leziunile de cartilaj este de grad II-IV, este nevoie de reconstrucție condrală. Dacă suprafața afectată este mai mică de 1cm2 se practică tehnica prin microfracturi. Este o metodă prin care se practică niște găuri în osul rămas fără cartilaj până la stratul care conține celule ale măduvei hematogene. Sângele care vine din aceste găuri formează o rețea de fibrină care umple defectul condral în care vor migra în săptămânile următoare condrocite din cartilajul alăturat, sănătos. Astfel se formează un cartilaj cu calități inferioare față de cartilajul normal, dar cu rezultate clinice foarte bune atunci când suprafața defectului condral este sub 1 cm2 . Această tehnică se poate efectua într-o singură etapă. Pacientul nu se poate sprijini pe piciorul operat o perioadă de timp, perioadă determinată de localizarea condropatiei (leziunii de cartilaj).

Dacă suprafața defectului de cartilaj este mai mare de 1cm2 – 1,5cm2, se recomandă alte tehnici de reconstrucție: mozaicoplastie, implantare de matrice condrală, implantare de condrocite autologe (ACI) și MACI.

Mozaicoplastia constă în recoltarea de cartilaj autolog cu un cilindru osos dintr-o zonă de portanță minimă din genunchi care se implantează în zona de cartilaj lezat. Condrocitele rămân viabile, grefonul de os se incorporează. Mozaicoplastia se poate practica artroscopic, într-o singură etapă. Această tehnică are dezavantajul că necesită recoltare din zone sănătoase din genunchi, existând posibilitatea de a apărea dureri la nivelul de recoltare.

Implantarea de condrocite autologe (ACI) este un tratament în 2 etape chirurgicale. În prima etapă se recoltează țesut condral dintr-o zonă de importanță minimă, urmată de o perioadă în care condrocitele se cultivă în laborator. În a doua etapă chirurgicală cartilajul rezultat prin cultivarea propriilor celule condrale este implantat.

MACI (Matrix associated autologous condrocyte implantation) este tot o tehnică chirurgicală în 2 etape, diferența față de ACI fiind aceea că celulele condrale sunt cultivate pe o matrice tridimensionala. Matricea este lipită cu fibrin glue sau suturată. Implanatea de matrice condrală este o tehnică frecvent utilizată în leziunile mari de cartilaj.

Tehnica preferată de mine pentru reconstrucția condrală în condropatiile de grad III-IV cu suprafața peste 1,5 cm2 este implantarea de matrice condrală (scaffold).

Condrocitele migrează la nivelul acestei matrici, cu scopul de a se transforma în cartilaj hialin de o calitate superioară pseudo-cartilajului generat prin microfracturi.

Exista mai multe tipuri de matrici condrale: Care-S, Condrofiller, Chondro Gide. În funcție de dimensiunea leziunii condrale și de localizarea acesteia implantul condral se face artroscopic sau prin mini artrotomie.

Reconstrucție atroscopică cartilaj – Condropatie

Pregătire reconstrucție artroscopică cartilaj - Condropatie (imag 1-3):

Pregătire reconstrucție artroscopică cartilaj
Img 1 - Pregătire reconstrucție artroscopică cartilaj
Pregătire reconstrucție artroscopică cartilaj
Img 2 - Pregătire reconstrucție artroscopică cartilaj
Imagine post-implantare
Img 3 - Imagine post-implantare

Reconstrucție condrală prin mini-artrotomie (imag. 4-6):

Reconstructie condrala mini-artrotomie
Img 4 - Reconstructie condrala mini-artrotomie
Reconstructie condrala mini-artrotomie
Img 5 - Reconstructie condrala mini-artrotomie
Reconstructie condrala mini-artrotomie
Img 6 - Reconstructie condrala mini-artrotomie

Leziune cartilaj rotulă - condropatie:

Leziune cartilaj rotula
Img 7 - Leziune cartilaj rotula, evidențiată prin artrotomie

Condropatie pe o suprafata foarte mare condil femural intern (imag. 8-11):

Leziune condril femural
Img 8 - Leziune condil femural intern aproximativ 25/40mm (evidențiată prin artrotomie).
Leziune condril femural templateing implant
Img 9 - Template-ing pentru a pregăti matricea
Leziune condril femural implantare fibrin glue
Img 10 - Implantare fibrin glue
Condropatie genunchi
Img 11 - Implantare matrice condrală

Leziune cartilaj trohlee femurală (imag.12-14):

Condropatie patelara
Img 12 - Leziune cartilaj trohlee femurală
Condropatie
Img 13 - Leziune cartilaj rotula

Cere părerea specialistului!

Fă o programare la cabinetul de ortopedie al medicului ortoped dr. Ion Bogdan Codorean. Specializare în traumatologia sportivă, zeci de cazuri de condropatie tratate cu succes.

© 2023 Dr. Ion Bogdan Codorean

Sus