În funcție de suprafața condropatiei (leziunii de cartilaj) există câteva posibilități terapeutice. În cazul leziunilor de grad I-II, tratamentul este chirurgical artroscopic prin care se stabilizează leziunile condrale, mecanic și termic astfel încât lichidul sinovial să nu mai poată pătrunde în fisurile din cartilaj .
În leziunile de cartilaj este de grad II-IV, este nevoie de reconstrucție condrală. Dacă suprafața afectată este mai mică de 1cm2 se practică tehnica prin microfracturi. Este o metodă prin care se practică niște găuri în osul rămas fără cartilaj până la stratul care conține celule ale măduvei hematogene. Sângele care vine din aceste găuri formează o rețea de fibrină care umple defectul condral în care vor migra în săptămânile următoare condrocite din cartilajul alăturat, sănătos. Astfel se formează un cartilaj cu calități inferioare față de cartilajul normal, dar cu rezultate clinice foarte bune atunci când suprafața defectului condral este sub 1 cm2 . Această tehnică se poate efectua într-o singură etapă. Pacientul nu se poate sprijini pe piciorul operat o perioadă de timp, perioadă determinată de localizarea condropatiei (leziunii de cartilaj).
Dacă suprafața defectului de cartilaj este mai mare de 1cm2 – 1,5cm2, se recomandă alte tehnici de reconstrucție: mozaicoplastie, implantare de matrice condrală, implantare de condrocite autologe (ACI) și MACI.
Mozaicoplastia constă în recoltarea de cartilaj autolog cu un cilindru osos dintr-o zonă de portanță minimă din genunchi care se implantează în zona de cartilaj lezat. Condrocitele rămân viabile, grefonul de os se incorporează. Mozaicoplastia se poate practica artroscopic, într-o singură etapă. Această tehnică are dezavantajul că necesită recoltare din zone sănătoase din genunchi, existând posibilitatea de a apărea dureri la nivelul de recoltare.
Implantarea de condrocite autologe (ACI) este un tratament în 2 etape chirurgicale. În prima etapă se recoltează țesut condral dintr-o zonă de importanță minimă, urmată de o perioadă în care condrocitele se cultivă în laborator. În a doua etapă chirurgicală cartilajul rezultat prin cultivarea propriilor celule condrale este implantat.
MACI (Matrix associated autologous condrocyte implantation) este tot o tehnică chirurgicală în 2 etape, diferența față de ACI fiind aceea că celulele condrale sunt cultivate pe o matrice tridimensionala. Matricea este lipită cu fibrin glue sau suturată. Implanatea de matrice condrală este o tehnică frecvent utilizată în leziunile mari de cartilaj.
Tehnica preferată de mine pentru reconstrucția condrală în condropatiile de grad III-IV cu suprafața peste 1,5 cm2 este implantarea de matrice condrală (scaffold).
Condrocitele migrează la nivelul acestei matrici, cu scopul de a se transforma în cartilaj hialin de o calitate superioară pseudo-cartilajului generat prin microfracturi.
Exista mai multe tipuri de matrici condrale: Care-S, Condrofiller, Chondro Gide. În funcție de dimensiunea leziunii condrale și de localizarea acesteia implantul condral se face artroscopic sau prin mini artrotomie.